Eik i mange varianter: Slik velger du!

Slitesterkt, lunt og med mange valgmuligheter. Eik er populært treslag når folk kjøper trapp, men hvilken type skal du velge?

Eik er et av de mest brukte tresortene på gulv i boliger i Norge. En av grunnene til det, er at eik er et hardt treslag, noe som gjør at det skal litt til før det blir merker om noe f. eks faller ned på gulvet. Ettersom eik er et naturprodukt, gir det også varme, og bidrar til en lun atmosfære i hjemmet. 

Mange vil gjerne at gulv og trapp skal ha samme materiale, og derfor er eik også mye brukt i trapper. Siden eik er hardt og slitesterkt, gjør det at trappa holder seg fin lenger. Om man velger eik, finnes det flere alternativer, og det er greit å være klar over forskjellene, slik at man kan velge det man blir mest fornøyd med.

  • Eik helstav
    Eik helstav
  • Eik 3-stav
    Eik 3-stav
  • Eik rustikk
    Eik rustikk

3-stav i ulike tykkelser

Eik 3-stav fås i 40 og 50 mm tykkelse. Bredden på lamellene er 43 mm, og her er korte staver endelimt opp i lange lengder (fingerskjøtt). Dette gir et uroligere trebilde enn helstav eik, og oppleves mer mønstret. Eik 3-stav passer godt til dagens 3-stavs eikeparketter, og kan fås med alle overflatebehandlinger.

Eik helstav - fint til 1-stavs parkett

Eik helstav fås i 40 og 50 mm tykkelse og med en lamellbredde på 43 mm. Eik helstav er et godt valg spesielt der man har gulv med 1-stavs parkett. Eik helstav kan males, beises og lakkeres, og siden det er lange staver, gir det et roligere inntrykk enn 3-stavs eik. 

Vegarshei Trappeverksted Produksjon Web
Geir Kristian Oland hos Vegårshei trappeverksted monterer trapp med trinn i eik helstav.

Rustikk - som naturen

Eik Rustikk fås i 40 mm tykkelse og med en lamellbredde på hele 65mm, noe som gjør at trebildet og mønsteret blir finere. Som navnet sier, er dette rustikt, og her er både kvist og andre uregelmessigheter med på å gi det naturlige og røffe utseendet. For å fremheve det rustikke, er Eik rustikk i tillegg sparklet med sort sparkel.  

Trapperingen Rustikk Overflatebhenadling Banner2 Aktuelt 1236X480Px Feb2016